Přípravy na první regionální festival dobrého jídla a pití v Olomouci vrcholí. Brány Garden Food Festivalu se otevřou ve Smetanových sadech již  16. – 17. května. Organizační tým v současné době dokončuje program na gastro pódiu, kde se představí špičkoví kuchaři z celé ČR, doplňkový program pro děti a shromažďuje degustační menu dvou desítek restaurací, které se na festivalu představí.


Pro návštěvníky uvaří jak tradiční, tak méně známé restaurace z Olomouckého kraje i z dalších koutů Česka, či dokonce restaurace, která se teprve chystá otevřít. Unikátem olomouckého food festivalu bude menu univerzitní menzy, nabídka studentských polévek či bohatá nabídka regionálních výrobců a farem. Zajímavý projekt zdravých svačin do škol představí firma Freshnack. Zahraniční kuchyni přiblíží expozice partnerských regionů - chorvatské Makarské a polské Opole.


Jídla doplní nabídka kvalitních moravských, italských, francouzských a chilských vín. Pro ty, kdo preferují pivo, budou k dispozici tradiční moravské značky jako Zubr, Holba či Litovel. Nabídku velkých pivovarů doplní minipivovary, mezi nimiž nebudou chybět Chomout, Melichárek, Moritz nebo Kolštejn. Milovníky kávy jistě uspokojí nabídka světového producenta kávy - firmy Julius Meinl či regionální jednička, pražírna kávy Henri. O kvalitní vodu se postará společnost Mattoni.


Garden Food Festival nabídne všem labužníkům také řadu delikates. V různých úpravách nebudou chybět husí játra, sušená rajčata, slané i sladké pochoutky s chilli, šneci, hmyzí speciality, sýry nebo čokoláda. Za delikatesy lze jistě považovat i prémiové destiláty, především whisky, které budou prezentovat tradiční vizovická firma Rudolf Jelínek a The Black Stuff Irish Pub z Olomouce. Svého druhu raritou bude prezentace rodinné likérky z Domašova, kterou provozuje američan Kyle Bairnsfather, vyrábějící kromě bylinných likérů také absinth.


Vstupenky nebo balíčky vstupenek s festivalovou měnou – grešlemi – jsou v prodeji v síti Ticketstream, v Bounty Rock Cafe na třídě Kosmonautů v Olomouci, v informačním centru olomoucké radnice, v restauraci U labutě v Přerově nebo v prodejně Sklizeno v Olomouci. Základní vstupné na jeden den činí v předprodeji 99 korun, na místě pak 139 korun. Jedna grešle přijde návštěvníky na 25 korun a bude jediným možným platidlem v areálu výstaviště.


První ročník Garden Food Festivalu se koná pod patronátem ministra zemědělství Mariana Jurečky, hejtmana Olomouckého kraje Jiřího Rozbořila a primátora Olomouce Antonína Staňka. Generálním partnerem akce je Orrero – italská sýrárna Litovel, výrobce sýru Gran Moravia. Záštitu dále poskytly Czechtourism, Asociace hotelů a restaurací, Sdružení cestovního ruchu Jeseníky, Okresní hospodářská komora Olomouc a Asociace kuchařů a cukrářů. Hlavním mediálním partnerem je Radiožurnál, který bude v sobotu vysílat část dne přímo z areálu výstaviště. Festival dále podporují regionální média - olomouc.cz, Deník, Radio Haná, OL4Yyou či kulinářské časopisy F.O.O.D., Art Of Living Culinary či Štamgast a Gurmán.

 

Prohlédněte si časový harmonogram celé akce: Chilliman naživo!

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit