Hodnocení uživatelů: 5 / 5

Aktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnocení
 

Květáková polévka s čedarem a tymiánovými krutony

Pálivost: palivost mala   Náročnost: cepice mala

KvetakovaPolevka

Počet porcí: 1

Příprava a vaření: 40 minut

 

SUROVINY:

1 lžíce olivového oleje
1/2 velké cibule, nadrobno nakrájené
1 bobkový list

150 ml mléka
70 g květáku, rozebraného na růžičky
10 ml smetany
20 g čedaru, na kostky
sůl a pepř k dochucení

 

Krutony:
2 plátky toastového chleba
10 g změklého másla
1 snítka čerstvého tymiánu + pár lístků navíc
podle chuti čerstvé (nakrájené) nebo sušené (flakes) habanero

 

PŘÍPRAVA:

 

1. V pánvi rozehřejte olivový olej a nechte na něm zesklovatět cibuli. Přidejte bobkový list, mléko a přiveďte k varu. Vložte květák a vařte do změknutí. Pak přilijte smetanu.


2. Vyndejte bobkový list a tyčovým mixérem polévku rozmixujte.


3. Nachystejte si čistý hrnec a přes síto do něj krém přepasírujte. Ochuťte solí a pepřem, znovu přiveďte k varu a vypněte, dále nevařte. Přidejte čedar.


4. Mezitím namažte plátky chleba z jedné strany máslem, posypte lístky tymiánu, habanerem a složte namazanými stranami k sobě. Nyní namažte máslem i vnější strany chleba a nakrájejte na kostky. Pánev nasucho rozehřejte a rozložte na ni kostky chleba, bez drobků. Nechte dozlatova osmahnout z obou stran.


5. Polévku servírujte teplou, dozdobenou krutony a několika lístky tymiánu.