Pálivost:    Náročnost: cepice malacepice mala

Lilek s čočkouPočet porcí: 6-8

Příprava: 45 minut

Vaření: 150 minut

 

SUROVINY:

3 střední lilky

1 lžíce soli (k nasolení lilků)

1 šálek čočky

6 šálků vody

Extra panenský olivový olej podle potřeby

1 velká cibule, nakrájená na kostičky

5 stroužků česneku, rozdrcené

2 chilli papriky, dlouhé zelené, bez stopky a semínek, nasekané

½ šálku hroznové šťávy

3 rajčata, nasekaná

¼ lžičky uzené papriky

1 šálek mátových listů, nasekané

1 ½ šálku hladkolisté petržele, nasekaná

1 ¼ šálku sýru ricotta

Sůl a čerstvě namletý pepř na dochucení

 


PŘÍPRAVA:

 

  1. Lilky omyjte a nakrájejte na kostky. Přemístěte na plech vyložený pečícím papírem a posypte solí. Nechte 1 hodinu vypotit. Předehřejte troubu na 150°C.
  2. V hrnci střední velikosti zalijte čočku vodou, přiveďte k varu a ztlumte teplotu. Vařte na mírném ohni 15-18 minut, až čočka změkne. Přeceďte a odložte stranou.
  3. Mezitím na pánvi rozpalte 3 lžíce olivového oleje, přidejte cibuli a asi 10 minut opékejte do zlatova. Přidejte česnek, chilli papriky a dochuťte velkou špetkou soli. Vařte ještě 3-4 minuty, až cibule ztmavne, míchejte, aby se nespálila.
  4. Do pánve přilijte hroznovou šťávu a minutku povařte, aby se zredukovala na 2/3. Odstavte z ohně a vmíchejte rajčata a uzenou papriku. Dejte stranou.
  5. Opláchněte z lilků sůl a vysušte papírovou utěrkou. Připravte si litinový hrnec s víkem (nebo jinou vhodnou nádobu na zapékání), na dno nalijte lžíci oleje, na olej rozprostřete vrstvu rajčatové směsi (asi ½ šálku), ½ množství lilku a nakonec ½ množství čočky. Zalijte zbytkem rajčatové směsi, následuje vrstva čočky a nahoru zbylý lilek. Nádobu zakryjte a dejte péct do vyhřáté trouby. Po hodině promíchejte a pečte otevřené ještě 45-60 minut, dokud není lilek propečený.
  6. Vyndejte z trouby a vmíchejte mátu a petrželovou nať. Podle chuti dosolte a opepřete. Servírujte teplé s kopečkem ricotty.