Toto je recept na nejlepší chili, jaké se vám kdy podaří uvařit. Neobvyklé přísady jako kakao nebo pivo vytvoří spolu s kořením pokrm, nad kterým se vám budou sbíhat sliny a všichni budou žadonit o recept. Odvážné duše, které mají rády pořádně ostrá jídla, zdvojnásobí dávku pálivé omáčky :)

Pálivost:    Náročnost: cepice malacepice mala

Počet porcí: 4

Časová náročnost: 3 hodiny

 

SUROVINY:

 

1 kg mletého libového hovězího masa
½ kg mletého libového vepřového masa
4 stroužky česneku, jemně nasekané
1 hrnek jemně nakrájené cibule
1 hrnek rajčatové omáčky passata (250 ml)
1 hrnek vody
1 malá plechovka piva (300 ml)
3 polévkové lžíce chilli
2 polévkové lžíce instantního hovězího vývaru (nebo 3 kostky)
2 polévkové lžíce mletého kmínu
2 lžičky sladké papriky
2 lžičky drceného oregana
2 lžičky cukru
½  lžičky mletého koriandru
1 lžičku neslazeného kakaa
½  lžičky pálivé chilli omáčky
1 lžičku kukuřičné mouky
1 lžičku hladké pšeničné mouky
1 lžičku horké vody

 


PŘÍPRAVA:

 

1. Smíchejte oba druhy mletého masa. Ve velkém kastrolu nebo pánvi opečte dohněda polovinu množství mleté masové směsi, vypečený tuk odeberte.

 

2. Opečené maso vyjměte z pánve a odložte, na řadě je druhá půlka masa. Tu tedy taky opečte dohněda a dejte stranou. Na pánvi by vám měly zbýt asi 2 lžíce vypečeného tuku.

 

3. Přidejte česnek a cibuli, opékejte a míchejte, dokud nezměknou.

 

4. Přidejte odložené opečené maso. Smíchejte rajčatovou omáčku, vodu, pivo, mleté chilli, vývar nebo rozdrobené kostky, kmín, papriku, oregano, cukr, koriandr, kakao a pálivou omáčku, směs přidejte k masu. Dobře promíchejte.

 

5. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu a zakryté pomalu duste 2 hodiny.

 

6. V malé misce smíchejte pšeničnou a kukuřičnou mouku, přidejte teplou vodu a dobře promíchejte.

 

7. Vmíchejte do chili a nechte zakryté povařit ještě 20 minut.