crostini uv

 

 

Pokud hledáte něco, čím byste na párty nahradili tradiční chlebíčky, zkuste crostini. Jsou to vlastně malé, obložené topinky. Příprava vám nezabere moc času, obložit je můžete téměř čímkoliv a výsledek bude vypadat profesionálně. Pro inspiraci vám prozradíme naše oblíbené kombinace. Základ je jednoduchý - plátky bagety opečte z obou stran na troše olivového oleje nebo másla, do kterého rozdrtíte česnek. Hotovo? Jdeme na oblohu!

 


 

Crostini s avokádem a vajíčkem

Na topinku položte 2 plátky avokáda, okořeňte solí, pepřem a vločkami chilli papričky. Nahoru posaďte vajíčko - sázené, ztracené nebo na měkko. Pokapejte zlehka balzamikovým octem.

 


 

Crostini s karamelizovanou cibulkou, paprikou, žampiony a brie

Cibuli nakrájejte na tenoučké plátky a na trošce másla nebo olivového oleje nechte zesklovatět. Přidejte 2 papriky (banana pepper), nakrájené na tenké nudličky (julienne) a hrnek krájených žampionů. Zastříkněte červeným vínem a povařte. Okořeňte solí a pepřem. Na topinku položte plátek sýra brie a na něj hromádku horké směsi.

 


 

Crostini s prosciutem, chilli a pestem

Topinku potřete pestem. Papričce pepperoncini odkrojte stopku, odstraňte semínka a dovnitř napěchujte kousek prosciutta. Položte na pesto a posypte parmezánem.

 


 

Crostini s chřestem obaleným v plátku uzeného lososa

Svazek chřestu překrájejte na třetiny a uvařte na skus. Několik kousků chřestu obalte do plátku uzeného lososa a balíček položte na crostini namazané lučinou. Ozdobte čerstvým koprem, kaviárem a citronovou kůrou.

 


 

Crostini s avokádem, pečenou paprikou a okurkou

1 avokádo rozmačkejte s 250 ml krémového sýra (např. Lučina, Philadelphia). Asi lžičku této směsi rozetřete na crostini. Ozdobte plátky okurky a kostičkami červené restované papriky.

 


 

Crostini s masem

Zprudka opečte osolený a opepřený steak. Na výpeku pak nechte zavadnout baby špenát nebo rukolu. Steak nakrájejte na tenké plátky. Crostini potřete lžičkou sýra s modrou plísní, na něj položte zavadlé zelené lístky a několik pátků steaku navrch. Půlky cherry rajčátek smíchejte v misce s trochou balsamika a olivového oleje a dozdobte jimi crostini.

 


 

Crostini s kozím sýrem a opékanými hrozny

V zapékací misce míchejte lžíci medu, lžíci balsamika, sůl a přisypte 1 hrnek kuliček hroznového vína. Promíchejte. Vložte asi na 20 minut do trouby vyhřáté na 180°C. Crostini namažte 1 lžičkou kozího sýra, na něj naaranžujte horké hrozny. Ozdobte nakrájenými lístky tymiánu.

 


 

Crostini s grilovanou hruškou a habanero

1 hrušku nakrájejte na tenké plátky a obalte ve směsi z 1 lžíce medu a 1 lžíce drobně nasekaného habanera. Plátky hrušky grilujte asi 2 minuty z každé strany, až zezlátnou. Crostini potřete lžičkou ricotty a obložte plátky hrušky. Můžete dozdobit nasekaným habanerem.