koblizky jalapenoPálivost: palivost 1 76x20  Náročnost: cepice malacepice malacepice mala

Počet porcí: 36

Příprava: 15 minut + 2 hodiny na kynutí těsta

Dokončení: 15 minut

 

SUROVINY

2 lžíce olivového oleje

2 střední papričky jalapeňo, semena a membrány odstraňte

a dužinu nadrobno nasekejte (jak na to)
1/4 malé bílé cibule, velmi jemně nasekané

375 ml vlažné vody

1/2 hrnku krystalového cukru

1 sáček sušených kvasnic
2 vejce, lehce prošlehaná
1 lžička soli
1 hrnek kondenzovaného mléka
7 hrnků hladké mouky
1/4 hrnku másla
olej nebo sádlo na smažení
2 hrnky moučkového cukru

 

POSTUP

1. Připravte si směs cibule a jalapeňa: na pánvičce rozehřejte olej, přidejte nasekané papričky jalapeňo a cibuli. Vařte dokud cibule nezesklovatí. Sejměte z ohně a dejte směs na papírovou utěrku, ta vsákne přebytečný olej.

 

2. Jdeme na koblížky! Ve velké míse smíchejte vodu, cukr a droždí. Nechte 10 minut odstát.

 

3. V jiné míse rozšlehejte vajíčka, přidejte sůl a kondenzované mléko. Tuto směs přilijte do mísy k droždí.

 

4. Přidejte 3 hrnky mouky a promíchejte. Teď je čas přimíchat připravené jalapeňos s cibulkou a změklé máslo. Postupně přimíchávejte zbytek mouky. Vyjměte těsto z mísy a na pomoučeném vále hněťte, dokud těsto nebude vláčné a jemné.

 

5. Větší mísu lehce vytřete olejem, vložte do ní těsto, zakrajte vlhkou utěrkou a na teplém místě nechte kynout aspoň 2 hodiny.

 

6. Těsto rozválejte na 7 mm tlustou placku, ze které vykrájejte čtvercové kousky o straně asi 2,5 cm.

 

7. V tom nejširším a zároveň nepříliš vysokém kastrolu, který najdete, rozehřejte olej, měly by ho být na výšku asi dva centimetry. Koblihy v něm totiž při smažení musí plavat a nedotýkat se dna. Jakmile máte pocit, že je olej dost horký, zkuste do něj ponořit první koblížek, případně útržek zbylého těsta. Pokud se hned začne smažit a tančit v bublinkách, můžete pokračovat s dalšími kousky, co se jich do hrnce v jedné vrstvě vejde. Pak vše rychle přiklopte poklicí a chvíli vyčkávejte. Díky páře, kterou s pomocí poklice uvězníte v hrnci, koblihy krásně vyběhnou. Smažte asi minutku, dokud na spodní straně koblížky nezezlátnou, pak odstraňte poklici, všechny otočte a – tentokrát už nepřikryté – je dosmažte i po druhé straně. Nechte okapat na papírové utěrce a posypte moučkovým cukrem.

 

8. Servírujte se svou oblíbenou kávou a nezapomeňte na ochucené máslo!