V parném létě každý rád sáhne po něčem chladivém a osvěžujícím. Udělejte si zmrzlinové sendviče! Prozradíme vám super jednoduchý recept na domácí zmrzku, kterou zvládne i úplný začátečník. Dokonce nepotřebujete ani žádné speciální náčiní jako zmrzlinovače, vystačíme si s obyčejným mrazákem ;) Jako bonus pro vás máme vyzkoušené recepty na sušenky, mezi které porci zmrzliny schováte. Garantujeme vám, že své hosty těmito kombinacemi mile překvapíte.
ZMRZLINOVÝ ZÁKLAD
Jednoduchý zmrzlinový základ čeká na dochucení podle vaší fantazie a odvahy :)
Náročnost:
Množství: asi 1,5 litru
Příprava: 6-8 hodin
SUROVINY
500 ml smetany ke šlehání - min. 33%
1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka (397g)
POSTUP
1. Šlehačku, kovovou misku a šlehací metly dejte na 10 minut zchladit do mrazáku.
2. Ve vychlazené misce ušlehejte šlehačku do tuha a pak vmíchejte kondenzované mléko. Směs přelijte do vzduchotěsně uzavíratelné nádoby a dejte na 6-8 hodin zamrazit.
ZMRZLINA S GRILOVANÝMI BROSKVEMI A HABANERO
Pokud jste ještě broskve negrilovali, překvapí vás, jak snadno vykouzlíte velkou dobrotu. Sladké broskve podélně rozpůlte a vyndejte pecku. Řeznou plochou pokládejte na gril a grilujte, dokud nezkaramelizují.
Pálivost: Náročnost:
Množství: asi 1,5 litru
Příprava: 6-8 hodin
SUROVINY
500 ml smetany ke šlehání - min. 33%
1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka (397g)
1 hrnek grilovaných broskví, vychladlých a nakrájených na kousky
2 papričky habanero
POSTUP
1. Šlehačku, kovovou misku a šlehací metly dejte na 10 minut zchladit do mrazáku.
2. Ve vychlazené misce ušlehejte šlehačku do tuha.
3. Kondenzované mléko smíchejte s broskvemi a chilli papričkami. Opatrně vmíchejte do ušlehané smetany. Směs přelijte do vzduchotěsně uzavíratelné nádoby a dejte na 6-8 hodin zamrazit.
BBQ ZMRZLINA S MEDEM
Na první pohled nezvyklá kombinace BBQ omáčky a zmrzliny uchvátí všechny milovníky sladce pikantních chutí. Nezavrhujte ji, dokud nevyzkoušíte!
Pálivost: Náročnost:
Množství: asi 1,5 litru
Vaření: 10 minut
Příprava: 6-8 hodin
SUROVINY
Na BBQ omáčku:
3/4 hrnku medu
2 lžíce kečupu
1 lžíce hořčice
1 lžíce hnědého cukru
1/2 lžičky mleté kajenské papriky
1/2 lžičky strouhaného zázvoru
1/2 lžičky worchesterové omáčky
1/2 lžičky mořské soli
Na zmrzlinu:
500 ml smetany ke šlehání - min. 33%
1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka (397g)
POSTUP
1. Uvařte BBQ omáčku: v menším hrnci smíchejte všechny suroviny a na středním plameni asi 10 minut povařte. Nechte úplně vychladnout.
2. Připravte zmrzlinu: Ve vychlazené misce ušlehejte šlehačku do tuha.
3. Vmíchejte kondenzované mléko a pak zlehka BBQ omáčku tak, abyste vytvořili mramorování. Směs přendejte do vzduchotěsně uzavíratelné nádoby a dejte na 6-8 hodin zamrazit.
ČOKOLÁDOVÁ ZMRZLINA S CITRUSY
Máte rádi proužky kandované pomerančové kůry máčené v čokoládě? Tahle zmrzka vám tuhle dobrotu připomene - použijeme pomeranč i citron a jejich břitká kyselost krásně podtrhne bohatou chuť čokolády.
Náročnost:
Množství: asi 1,5 litru
Příprava: 6-8 hodin
SUROVINY
500 ml smetany ke šlehání - min. 33%
1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka (397g)
1 lžíce pomerančové kůry
3 lžíce pomerančové šťávy
1 lžíce citronové kůry
3 lžíce citronové kůry
2 1/2 lžíce kvalitního tmavého kakaa
POSTUP
1. Šlehačku, kovovou misku a šlehací metly dejte na 10 minut zchladit do mrazáku.
2. Ve vychlazené misce ušlehejte šlehačku do tuha.
3. Kondenzované mléko smíchejte s ostatními surovinami a opatrně vmíchejte do ušlehané smetany. Směs přelijte do vzduchotěsně uzavíratelné nádoby a dejte na 6-8 hodin zamrazit.
JEDNODUCHÉ OVESNÉ SUŠENKY
Sušenky jako stvořené pro ty, kteří se rádi stravují zdravě a přitom se s pečením neradi moc zdržují. Bez obav je dejte k svačince svým dětem :) Stejně jako do našeho skvělého zmrzlinového základu, i do těchto sušenek můžete přidat na co máte zrovna chuť. My jsme přihodili hrst brusinek a trochu vanilky.
Náročnost:
Množství: asi 12 kusů
Příprava: 5 minut
Pečení 15 minut
SUROVINY
1 1/2 hrnku ovesných vloček
3 rozmačkané zralé banány
POSTUP
1. Předehřejte troubu na 180°C, horkovzdušnou na 160°C.
2. V mixéru (nebo tyčovým mixérem) vločky krátce mixněte, aby se trochu rozbily, ale stále zůstaly kousky. Smíchejte s banánovou kaší, podle chuti dodejte další suroviny (rozinky, oříšky, kousky čokolády, semínka, my jsme přidali hrst brusinek a trochu vanilky).
3. Plech vyložte pečícím papírem, lžící na něj pokládejte hromádky těsta a rozplácněte. Tyto sušenky při pečení nenabudou ani se neroztečou. Na zmrzlinové sendviče si udělejte sušenky plošší.
4. Pečte asi 15 minut do zlatova. Nechte vychladnout na mřížce.
KŘUPAVÉ ČOKOLÁDOVÉ KAJENSKÉ SUŠENKY
Pálivost: Náročnost:
Množství: asi 18 kusů
Příprava: 1 hodina
Pečení 10-12 minut
SUROVINY
115 g měkkého másla
1/2 hrnku třtinového cukru
1/2 hrnku cukru
1 velké vejce
1 lžička vanilkového extraktu
1 1/2 hrnku hladké mouky
4 lžíce kakaa
1 lžička sody
1/2 lžičky soli
1 lžička mleté kajenské papričky
POSTUP
1. V míse šlehejte máslo a cukr asi 2 minuty. Přidejte vejce a vanilku a prošlehejte.
2. V další misce dobře smíchejte všechny sypké suroviny. Tuto směs postupně přidávejte k našlehanému máslu s vajíčky a vždy důkladně promíchejte, aby se vše dobře spojilo.
3. Z těsta zformujte váleček o průměru asi 7 cm, zabalte do folie a dejte na hodinku odpočinout do lednice.
4. Předehřejte troubu na 180°C, horkovzdušnou na 160°C.
5. Z vychlazeného těsta krájejte asi 0,6 cm silné plátky a pokládejte je na plech vyložený pečícím papírem.
4. Pečte asi 10-12 minut. Nechte vychladnout na mřížce.
DVOJITÉ ČOKOLÁDOVÉ CHIPOTLE SUŠENKY
Recept na křupavé čokoládové sušenky jsme trochu obměnili a přidali lehce kouřové aroma.
Pálivost: Náročnost:
Množství: asi 18 kusů
Příprava: 1 hodina
Pečení 10-12 minut
SUROVINY
115 g měkkého másla
1/2 hrnku třtinového cukru
1/2 hrnku cukru
1 velké vejce
1 lžička vanilkového extraktu
1 1/2 hrnku hladké mouky
4 lžíce kakaa
1 lžička sody
1/2 lžičky soli
1 lžička mleté papričky chipotle
1/2 hrnku bílé čokolády nakrájené na kousíčky
POSTUP
1. V míse šlehejte máslo a cukr asi 2 minuty. Přidejte vejce a vanilku a prošlehejte.
2. V další misce dobře smíchejte všechny sypké suroviny kromě bílé čokolády. Tuto směs postupně přidávejte k našlehanému máslu s vajíčky a vždy důkladně promíchejte, aby se vše dobře spojilo. Nakonec vmíchejte kousky bílé čokolády.
3. Z těsta zformujte váleček o průměru asi 7 cm, zabalte do folie a dejte na hodinku odpočinout do lednice.
4. Předehřejte troubu na 180°C, horkovzdušnou na 160°C.
5. Z vychlazeného těsta krájejte asi 0,6 cm silné plátky a pokládejte je na plech vyložený pečícím papírem.
4. Pečte asi 10-12 minut. Nechte vychladnout na mřížce.